Прескочи кретање

Институт за хуману и машинску когницију

Оно што су сочива очима, технологија може бити перцепцији и сазнању

IHMC – Institute for human and machine Cognition

Веб-адреса:  http://www.ihmc.us/

Институт за хуману и машинску когницију је непрофитни истраживачки институт на Униврерзитету Флорида. Своја истраживања усмеравају на  истраживања људских способности. Како технологија напредује, тако и стручњаци института своја интересовања и истраживачке пројекте  све више окрећу ка испитивањима утицаја технологије на људске способности, пре свега когнитивне и перцептивне.  Фигуративно речено, у технологији гледају помагала за људску когницију и перцепцију,  иста каква су сочива за бољи вид. У испитивањима релације човека и технологије посматрају људске и машинске компоненте тако да унапређују предности и траже начине да се умање недостаци и опозиција међу њима.

Међу стручњацима који раде на Институту има психолога, неуролога, инжењера, научника из социјалних области итд.  Актуелна истраживања везана су посебно за следеће области знања: модели знања и размена, роботика, унапређење интерфејса и дисплеја, сарадња и комуникација,  рачунарско-посреднички систем учења, софтверски чиниоци и заступници, експертистичке студије, симулације практичног рада, представљање знања.

Резултате њиховог рада користе или поручују многе владине организације као војска, НАСА и друге, али и фирме попут Фуџитсу, Мајкрософт, Нокиа, Боинг и др.

У сарадњи са Мајкрософтом настао је алат Си-мапа (Cmap Tool) за креирање концептуалних мапа.

Advertisements
%d bloggers like this: